Blog Listing

Plantele recomandate pentru practicarea artei topiare  

Arta topiară concentrează toate elementele vegetale bine ramificate și cu frunziș persistent, iar una dintre cel mai des întâlnite variante în cadrul unei amenajări topiare este arbustul. Disponibil în varii forme și dimensiuni, arbustul rustic și robust, cu frunzele mici și compacte, se adaptează la toate tipurile de sol și nu necesită nici un tratament deosebit, putând fi tăiat întocmai după cerințele peisagistului. De aceea este de preferat în arta topiară, pentru ușurința sa de modelare, oferind contururi ușor de întreținut. Probabil unul dintre dezavantajele acestui tip de vegetal este ritmul de creștere destul de lent.

Buxusul, lemnul cainesc, ilex-ul sau caprifoiul arbustiv sunt de asemenea, o bună alegere pentru realizarea unui obiect topiar, întrucât suportă cu brio tăierile repetate și prezintă particularitatea unei creșteri rapide. Acestea sunt asadar plantele ideale pentru a realiza primele opere de artă topiară pentru gradina dvs. Totodată, chiparosul (arborele emblemă ale peisajelor italiene) este o bună soluție pentru creșteri rapide, necesitând o tăiere lunară. Alte tipuri de plante se mai regăsesc în cedru, dafin de Portugalia, dafin nobil, carpen sau castan, alun salcie etc.

Pentru o formă finală care să depășească un metru, elementul topiar trebuie pregătit după săparea unui gol de 40 de cm lățime și adâncime în care va fi plantat arbustul. Stratul de fundare va conține în egală măsură pământ de grădină drenat și îngrășământ organic. După introducerea rădăcinii arbustului, se completează cu amestecul de pământ format și se tasează bine după care un ultim gest este acela de a iriga cu multă apă.