Blog Listing

Arta topiară în Renaștere și Baroc

După regresul scontat în perioada Evului Mediu, arta topiară înflorește în timpul Renașterii, când grădina, aliniata la edificiul invecinat, se deschide spre lume, spre exterior. Într-un context general prosper, cu referințe la lumea antică, peisajul este picturalizat: formele artei topiare devin din ce în ce mai complexe, unele elemente vegetale ajung la forma lor finală și după 5-10 ani de maturizare și întreținere continuă a arbustului.

În perioada barocă, grădinile sunt concepute la o scară foarte mare, depășind ca proporție volumetrică edificiile pe care le conțin. Dovedind o expresie clară a puterii aristocratice, arta topiară crește în dificultate, recurgând la forme diverse și la dimensiuni impunătoare. Grădina se reînchide, își recapătă intimitatea, iar sculpturalitatea naturală este realizată după rigorile simetriei. Marile garduri verzi tunse fără iregularități determină trasee liniare bine definite. Un exemplu elocvent în acest caz este tipul de grădină franceză, mai exact grădinile Versailles, ce reprezintă o expresie intențională a unui peisaj fabricat.

Grădinile engleze, pe de altă parte, sunt deschise total spre peisaj, limita dintre grădină și orizont fiind în totalitate eliminată. Expresie disimulată a peisajului, grădina engleză mizează pe naturalețea amenajării, intervenția omului fiind perceptibilă doar la nivel de detaliu. În Anglia exista deja o pepinieră specializată în confecționarea elementelor de artă topiară extravagantă: arbori și arbuști – mase impunătoare de verdeață și galerii exterioare de sculpturi vegetale.

Vezi produsele de arta topiara oferite de EcoDeco House : http://www.ecodecohouse.ro/categorie/topiary/